Hentbol Tarihçe

TÜRKİYE'DE HENTBOLUN GELİŞİMİ
 
Türkiye'de hentbol ilk kez 1927-1938 yılları arasında açık alan hentbolu olarak başlamıştır. Öncülüğünü Almanya'da öğrenim yapan ve beden eğitimi öğretmeni kökenli Hüsamettin Güreli, Zeki Gökışık, Nafi Tağman, askeri okullarda yapmıştır. Bu askeri okulların yanı sıra Gazi Eğitim Ensitüsü Beden Eğitimi Bölümünde de bazı kurallar tespit edilerek, futbol sahalarında 'el topu' adı altında hentbolun yaşatılmasına katkıda bulunmuş. Ülkemizde ilk resmi saha el topu oyun kuralları 1934 yılında Türkiye İdman Cemiyeti ittifakı tarafından yayımlanmıştır.
Ülkemizde ilk resmi açık alan hentbol maçı 1938 yılında oynanmıştır. 1941 yılında Hasan Örengil ve 1947 yılında Mehmet Arkan-İlyas Sınal ikilisi el topu ile ilgili kitaplar yayımlamışlardır. İlk federasyon başkanlığını Vedat Abut bir süre yaptıktan sonra Faik Gökay'a devretmiştir. 1958 yılında Hentbol Federasyonu Başkanlığını Vahit Çolakoğlu yaparken voleybol, el topu adı altında yeni bir kimlik kazanmıştır. Bu süreç içinde kulüplerarası açık alan hentbol maçları yapılmıştır. Bu maçları geliştiren ilk kulüplerimiz Harp Okulu, Jandarmagücü, Ziraat Gençlik, Maltepe Emniyet, Anıtspor, Pınarspor, Doğuspor'dur. Yapılan müsabakalar sonucunda hemen hemen her yıl Harp Okulu şampiyon olmuştur.
1945 yılı ve sonrasındaki okullarda bayanlararası 2x15 dakika süreli iki devreli salon hentbolü maçları yapılmıştır. 1960-1962 yıllarında açılan hakem kurslarının öğretmenliğini İbrahim Selet yapmış ve bu kurs sonunda başarılı olan Atilla Bostancıoğlu, Bülent Yılmazer, Necip Doğutürk, Nadir Irmaklar, Sedat Çötelli, Ömer Lütfi Tuncel, Fahri Alpagut, Turan Çelikkol, Ertuğ Fırat, Mazhar Kerestecioğlu, İbrahim Selet, Hüsamettin Topuzoğlu, Rıza Nur Mazlumca ve Şeref Tunca resmi hakem ünvanını alan ilk hakemlerimizdir.
1993 yılı Haziran ayında ilk kez yapılan Yıldız Erkekler ve Bayanlar Balkan Şampiyonası'nda hentbolcularımız erkeklerde 2., bayanlarda 3.'lük elde etmiştir. Aynı yılın Kasım ayında düzenlenen Balkan Şampiyonası'nda Hentbol Büyük Erkekler Milli Takımı hentbol tarihimizde ilk kez Balkan şampiyonu olmuştur. 

1994 yılında yapılan Balkan Yıldız Bayanlar Balkan Şampiyonası'nda takımımız birinciliğe ulaşmış, Eskişehir'de düzenlenen Gençler Balkan Şampiyonası'nda ise hentbolcularımız erkek ve bayanlarda üçüncü sırayı almışlardır. Ocak 1995'te İzmir'de düzenlenen Dünya Üniversitelerarası Hentbol Şampiyonası'nda hentbolcularımız dünya ikincisi olmuş, Eskişehir'de yapılan Balkan Büyükler Hentbol Şampiyonası'nda milli takımımız Balkan Şampiyonluğu'na ulaşmıştır.
1996 yılı Şubat ayında Hentbol Federasyonu'nun kuruluşunun 20. yılı nedeniyle düzenlenen Uluslararası Ankara Turnuvası'nda Türkiye şampiyon olmuştur. 1992-1993 sezonundan itibaren erkeklerde ve bayanlarda Türkiye Ligi ve Play-Off müsabakalarında dereceye giren dörder takımımız Avrupa Kupaları mübasabakalarına katılmaya başlamışlardır. Bu kupalar:
- Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası
- Avrupa Kupa Galipleri Kupası
- EHF Kupası
- Avrupa Şehirler Kupası

Hentbol liglerimizde yapılmakta olan yurt içi kupa maçları ise şöyle:
1- Cumhurbaşkanlığı Kupası (Erkekler)
2- Başbakanlık Kupası (Bayanlar)
3- GSGM Kupası (Erkekler)

4- Federasyon Kupası (Bayanlar ve Erkekler)

TÜRKİYE'DE SALON HENTBOLU
Hentbolun Türkiye'de gelişmesi ve yaygınlaşması yıllar sonra salon hentboluna geçilmesiyle sağlanmıştır. Ülkemizdeki salon hentbolu ile ilgili ilk ciddi çalışmalar 1974-1975 yıllarına dayanır. Bu tarihlerde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yurt dışına eğitime gönderilen bir grup beden eğitimi öğretmeni, eğitim gördükleri Federal Almanya'dan dönerek görev aptıkları Beden Eğitimi Bölümlerinde modern salon hentbolunun temellerini atmaya çalıştılar. 1975 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü ve Ankara Spor Akademisi öğretim görevlisi Yaşar Sevim, ülkemizde ilk kez salon hentbolu oyun kurallarını yayımladı. Onun bu kurallar kitabı hentbol sporunun gerçek sahibi olan Beden Eğitimi Öğretmenlerine ve adaylarına dağıtıldı. Özellikle Gazi Eğitim Enstitüsü Beden Eğitimi Bölümü ve Ankara Spor Akademisi'ndeki hentbole yönelik çalışmalar, bu spor dalının kökleşmesini ve yaygınlaşmasını sağladı.
Bir süre sonra Gençlik ve Spor Bakanı Ali Şevki Erek ve Beden Terbiyesi Genel Müdürü merhum Talat Akgül'ün gayretleriyle 4 Şubat 1976 yılında 22. federasyon olarak Hentbol Federasyonu kuruldu. Federasyon başkanlığına Almanya Köln Spor Akademisinde 4 yıl hentbol, basketbol, futbol, voleybol, antrenman bilgisi dallarında ihtisas öğrenimi gören Yaşar Sevim getirildi.
Hentbolun ülkemizde yayılmasına ve gelişmesine, ayrıca yurt dışında da başarılı olmasına öncülük eden Yaşar Sevim ve arkadaşlarından oluşan ilk Hentbol Federasyonu kurulu aşağıdaki isimlerden oluştu:
DEVLET TARAFINDAN THF(TÜRKİYE HENTBOL FEDERASYONU) KURULDU.4 ŞUBAT 1976...HENTBOL DEVLET İDARESİNE GİRDİ..
DEFTERDAR 1942/1943
FENERBAHÇE 1943/44>1944/45
KARA HARP O. 1945
ANKARA M.T.A 1976/77>1977/78
YENİŞEHİR MEYSU 1978/79
BEŞİKTAŞ 1979/80>1980/81
YENİŞEHİR İST. BANK. 1981/82>1982/83
YENİŞEHİR HORTAŞ 1983/84>1984/85
TARSUS İDMAN YURDU ERKUT SPOR 1985/86
ANKARA HALK BANKASI 1986/87>1987/88
ÇANKAYA BELEDİYESİ 1997/98
ASKİSPOR 1998/99>1999/00
ASKİSPOR 2000/2001
Başkan: Günal Ensari
Genel Sekreter: Zeki Öztürk
Asbaşkanlar: Yakup Beytullahoğlu -Mustafa Serdaroğlu
Üyeler: Birol Ensari -Cebrail Yılmazer -Nazif Arda - Dr. Mehmet Ümit Ayral-Mustafa Yaraman
Yusuf Yalkın -Baki Aslantaş-Adil Kırım-Murat Kuloğlu-Dr. Kemal Makasçı-Doç. Dr. Yavuz Taşkıran
Dr. Atıf Uğurlu-Levent Kıvılcım-Ahmet İhsan Kalkavan-Ayhan Süren

HENTBOL FEDERASYONU YAN KURULLARI--------------------------------------------------------------------------------
Teknik Eğitim Kurulu:
Ahmet Bulgurcuoğlu
Feridun Engin
Sezgin Kaymaz

Hukuk Kurulu:
Av. Nihat Cuhruk
Av. Sevgi Aydoğ
Av. Saip Ensari
Av. Ergun Sakızlı

Organisazyon Kurulu
Ahmet Bulgurcuoğlu
Feridun Engin
Mustafa Balak
Kürşat Erdoğan
Orhan Kurban
Bahri Güneş
Hakan Nayir
Ayberk Dilmen
Recai Gülhan

Sağlık Kurulu
Prof. Dr. Erdal Cila
Dr. Gültekin Güner

FEDERASYONUN KURULUŞ TARİHİ: 1976
FEDERASYONA BAĞLI KULÜP SAYISI: 93
FEDERASYONA BAĞLI ANTRENÖR SAYISI: 538
FEDERASYONA BAĞLI LİSANSLI SPORCU SAYISI: 9909
FEDERASYONA BAĞLI HAKEM SAYISI: 1500
KULÜPLERİN ULUSLARARASI BAŞARILARI: ASKİ Spor Şampiyon Kulüplerde ilk 8 takım arasında yeraldı.

Başkan: Yaşar Sevim
Genel Sekreter: İsmail Hakkı Esemen
Asbaşkan: Erol İlgin
Üye: Sedat Muratlı
Üye: Fahrettin Günvar
Üye: Atilla Bostancıoğlu
Üye: Şahin Köktürk
Üye: İlhan Özler
Üye: Murat Kılıç
Üye: Sabahattin Erman
Üye: Turgay Kayaoğlu
Eğitim Birimi Asbaşkanı: Sedat Muratlı
Eğitim Birimi Üyesi: Murat Kılıç
Eğitim Birimi Üyesi: Kayhan Beyhan
Eğitim Birimi Üyesi: Ahmet Sarıyer
Eğitim Birimi Üyesi: Erhan Bayramoğlu
Merkez Hakem Komitesi Asbaşkanı: İsmail Hakkı Esemen
Merkez Hakem Komitesi Üyesi: Mete Öktem
Merkez Hakem Komitesi Üyesi: Atilla Bostancıoğlu
Merkez Hakem Komitesi Üyesi: Ercan Ersü


Kaynakça : http://www.hentbol.8m.net/tarihce.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder